Tveganja invazivnih operativnih posegov

Tveganja invazivnih operativnih posegov v primerjavi z lasersko korekcijo dioptrije vida

Pacienti naj bi pred kakršnim koli posegom, pridobili kar se da veliko informacij o tveganjih, prednostih in koristih posega. V nadaljevanju predstavljamo najpogostejša tveganja invazivnih operacij na očesu, kot je vstavitev leče, ki pa se jim pri laserski korekciji dioptrije lahko izognemo.

Najpogostejša zapleta pri operaciji oči sta prekomerna ali prenizka korekcija dioptrije. Pred posegom se sicer, izvedejo razne natančne meritve, ki natančno določijo dioptrijo pri posameznem kandidatu, a vseeno se lahko zgodi, da te meritve niso popolne.

Prenizka korekcija dioptrije
Če usposobljeni kirurg ugotovi, da je korekcija dioptrije z vstavitvijo leče prenizka, sledi postopek še z LASIK ali PRK lasersko korekcijo dioptrije, včasih je celo potreben ponovni poseg in zamenjava leče.

Tveganje za okužbo
Pri vgradnji leče obstaja tudi tveganje za okužbo. To je zelo redek zaplet, zaradi katerega se celjenje podaljša, lahko pa pride tudi do resne poškodbe očesa.

Poškodba naravne leče
Do poškodbe naravne leče lahko pride ob vstavljanju leče, saj se le ta vstavi v notranjost očesa in se dotika naravne očesne leče. V določenem odstotku lahko pride do motnosti naravne leče. Ta zaplet pa zahteva ponovni kirurški poseg.

Povečan očesni pritisk
V kolikor se pojavi povečan očesni pritisk, bo očesni kirurg predlagal dodatna zdravila ali celo minimalni kirurški poseg. Mnogi bolniki, ki primerjajo stranske učinke laserske korekcije dioptrije in morebitne težave pri vstavitvi leče menijo, da koristi laserske korekcije odtehtajo redka tveganja, ki so povezana z operacijo.