Očesni pritisk

Očesni pritisk

Očesni pritisk nastane, ko prekatna voda v očesu, premalo odteka iz očesa skozi kanalček ter skozi žile odvodnice, nazaj v krvni obtok. Ali če te prekatne vode nastane preveč. Prekatna voda ima nalogo prehranjevanja notranjosti očesa. Od 10 do 21 mmHg (milimeter živega srebra) so normalne vrednosti očesnega pritiska.

Povišanemu očesnemu pritisku so bolj nagnjene osebe, ki so v preteklosti že imele poškodbe očesa, operacije na očesu, osebe z zadebeljeno očesno lečo ali po kakšni krvavitvi v očesu. Glavkom, kot posledica povišanega očesnega pritiska je tudi dedna stvar. Zato se temeljit pregled oči, pri katerem se izvedejo tudi meritve očesnega pritiska, priporoča predvsem osebam, ki so dopolnile 40 let, osebam, katerih sorodniki imajo glavkom in tistim, ki uživajo zdravila, ki lahko vplivajo na spremembe očesnega pritiska. Če opazite slabši vid z barvnimi krogi okrog vira svetlobe ter bolečine v glavi, ne oklevajte, saj so to prvi znaki hitro naraščajočega očesnega pritiska.

Oftalmolog meri očesni pritisk z uporabo tonometra. Ta naprava v roženico pihne kratek zračni sunek in jo pri tem splošči. Postopek merjenja ni boleč. Čas in odpor od začetka pošiljanja sunka do popolne sploščitve roženice je pomemben in se meri. Od očesnega pritiska je odvisna sploščitev roženice, saj višji kot je kasneje se roženica splošči.Merjenje je potrebno večkrat ponoviti ob različnih urah dneva, saj se očesni pritisk dnevno spreminja. Očesna hipertenzija ali povišan očesni pritisk se diagnosticira, kadar so meritve višje od 21 mmHg. Takrat je potrebno strogo zdravljenje, ki ima cilj znižanje hipertenzije. Zniževanje hipertenzije je zelo pomembno, saj nezdravljenje privede do trajne spremembe vidnega živca, le ta pa vodi h glavkomu. Hipertenzije pa ni mogoče preprečiti, ker niso znani vsi vzroki za njen nastanek. Veliko pa lahko naredimo z rednimi pregledi oči in preventivo proti glavkomu.

V kolikor hipertenzija že napreduje v glavkom, je le tega možno tudi uspešno obravnavati z lasersko operacijo oči.