Laserska operacija oči

Laserska operacija oči

Dioptrija se lahko trajno odpravi s postopkom imenovanim laserska operacija oči. Operirana oseba ne rabi več nositi korekcijskih očal ali kontaktnih leč. Na lasersko operacijo oči lahko gre oseba, ki je polnoletna in ima prirojeno ali pridobljeno napako vida.

Refrakcijske motnje vida so lahko kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem ter starostna daljnovidnost.

Prva motnja vida, pri kateri oko sliko ustvarja pred mrežnico, ker je očesno zrklo predolgo, imenujemo kratkovidnost.

Druga motnja vida, pri kateri oko ustvarja sliko za mrežnico, kej je očesno zrklo prekratko, imenujemo daljnovidnost.

Kadar je žarišče nejasno in je razpršeno pred mrežnico ali za njo, kar ima za posledico izkrivljeno, neostro sliko, saj se le ta ne ustvarja samo v eni točki, je napaka očesa imenovana astigmatizem. Po 45. letu starosti se začne pojavljati tako imenovana starostna daljnovidnost, kar je posebna vrsta daljnovidnosti zaradi zmanjšane zmožnosti prilagajanja očesne leče. Takrat je potrebna dodatna dioptrija, če želi oseba gledati od blizu.

Danes je možno vse zgoraj naštete motnje vida, zelo uspešno odstraniti, z lasersko korekcijo dioptrije. Operativni posegi za odpravo napak, se zaradi več desetletne tradicije izvajanja, vse bolj razvijajo in izpopolnjujejo, v prid varnosti in učinkovitosti.

Laserska korekcija dioptrije pomeni korekcijo roženice. Laser spremeni površino in debelino roženice in jo oblikuje v pravilno obliko, ki je trajna. Po operaciji je lomna moč roženice spremenjena in postane sorazmerna z dolžino zrkla.

Faze postopka:

 • natančen globinski pregled vida
 • posvet s kirurgom
 • operativni poseg (v dveh korakih)
 • postoperativno stanje in okrevanje
 • kontrolni pregledi

 • Pred lasersko operacijo vida je potreben natančni globinski pregled pri izbranem oftalmologu. Na tem pregledu se izvede popolna diagnostika vida, diagnostika očesnega ozadja, izmeri se očesni pritisk, naredi se topografija roženice in čisto natančno se določi obstoječa dioptrija. Pacient pred pregledom 3-5 dni ne sme nositi mehkih kontaktnih leč, trdih in poltrdih kontaktnih leč pa celo 3 tedne prej, saj le te vplivajo na natančnost meritev. V tem času so dovoljena samo korekcijska očala.  Po pregledu sledi posvet z izbranim kirurgom. V tej fazi se oceni, ali je kandidat sploh primeren za izvedbo laserske korekcije vida ter katera je najprimernejša metoda zanj. Saj ima kirurg na voljo več standardiziranih tehnik operacije. Poseg se z različnimi metodami in tehnikami operacije popolnoma individualno prilagodi pacientu.

  Sledi popolnoma varen, neboleč poseg, ki se izvaja v ležečem stanju z uporabo anestezije v obliki kapljic. Trajanje posega je okvirno deset minut na eno oko.
  Laserska operacija oči se izvaja v dveh stopnjah. Kirurg najprej z mikronožem imenovanim mikrokeratom ali z laserjem ustvari roženični pokrov. To izvaja po postopku, ki ga je v naprej določil. To je prva stopnja operacije. V okviru druge stopnja pa se z laserjem odstrani dioptrija. Torej zdaj se roženico preoblikuje do želene dioptrije.

  Operirana oseba po posegu ne sme sama voziti domov. Saj ima razširjene zenice, kar je bilo potrebno za popolno opredelitev dioptrije. V tem času je zaradi širokih zenic vid še meglen. Pri vseh pacientih je možno doseči popolni vid. In ta dosežena dioptrija je trajna. V kolikor pa želena dioptrija še ni popolna, se izvede še dodatna korekcija.

  Sledi zadnja postoperativna faza, torej okrevanje. Le to se razlikuje glede na uporabljeno metodo laserske korekcije vida. Če je kirurg izvedel metodo LASIK je okrevanje v okviru 24-ih ur. Pri PRK metodi pa popolno okrevanje traja tudi en teden.

  Takoj naslednji dan po posegu kirurg opravi kontrolni pregled vida. V tem času je potrebno natančno upoštevati naslednja navodila kirurga:

 • prvih 6 ur po posegu je potrebno imeti zaprte oči in počivati v temnem prostoru;
 • takoj po posegu ne smemo drgniti oči;
 • zdravila, ki jih je predpisal kirurg je potrebno jemati/aplicirati redno in natančno;
 • ličila za oči niso zaželena vsaj teden dni po posegu;
 • proti bleščanju in UV sevanju je potrebno nositi sončna očala;

 • Razmišljate o laserski korekciji vida, saj ste naveličani, da vam dioptrija otežuje vsakdan in vas uporaba očal in kontaktnih leč spravlja v slabo voljo? Potem je vaš prvi korak izbira izkušene klinike za lasersko korekcijo vida, izbira zaupanja vrednega kirurga, ki bo upošteval in spoštoval vaše želje in do vašega novega pogleda na svet vas loči samo še nekaj dni.