Laserska operacija oči

Laserska operacija oči z metodo PRK

PRK je kratica za photorefractive keratectomy ali v slovenščini fotorefraktivna keratektomija. To je zelo pogosta metoda korekcije dioptrije z laserjem. Zelo je ustrezna za paciente pri katerih je oftalmolog z globinskim pregledom in meritvami ugotovil tanko ali nepravilno oblikovano roženico.

Da bi meritve oftalmologa bile zanesljive in natančne je zelo pomembno upoštevati navodilo, da pacient 3-5 dni pred pregledom ne sme uporabljati mehkih kontaktnih leč, poltrdih in trdih pa celo 3 tedne.

Ukrivljenost roženice se pod vplivom kontaktnih leč začasno spremeni, saj so le te v neposrednem stiku z njo. Poltrde in trde imajo na roženico še večji vpliv, zato je tudi časovna distanca toliko bolj pomembna. Kot že rečeno, je ta navodila zelo pomembno upoštevati, saj drugače meritve ne bodo zanesljive in posledično tudi uspeh izbranega posega.

Laserska korekcija dioptrije poteka v dveh korakih. Izvaja se na sprednjem delu roženice. V prvem koraku se roženica pripravi na oblikovanje (korekcijo dioptrije). Kirurg to doseže tako, da odstrani epitelij roženice, torej zaščitno plast in na ta način vstopi v notranjo plast roženice. To notranjo plast bo nato preoblikoval. Zaščitno plast roženice mora odstraniti, saj le ta ni primerna za preoblikovanje, saj se naravno obnavlja in bi se tako učinek preoblikovanja z laserjem s časom izničil. Zato mora kirurg z laserjem dostopiti do plasti roženice imenovane stroma. Na stromi se oblika roženice, ki jo doseže laser trajno obdrži. Torej v drugem koraku nastopi tako imenovani excimer laser, ki trajno preoblikuje stromo.

Faze postopka:

 • 1. Korak – z mikrokeratomom se označi vrh roženice
 • 2. Korak – odstranitev vrha roženice (zaščitnega sloja)
 • 3. Korak – excimer laser preoblikuje roženico in odstrani dioptrijo
 • 4. Korak – vstavitev zaščitne leče za pravilno zaraščanje epitela

 • Tik pred izvedbo PRK metode, kirurg ponovno preveri meritve in točnost podatkov, ki jih je pridobil z globinskim pregledom ob prvem stiku. Pacient lahko prejme tudi pomirjevalno sredstvo, če ga želi. Kirurg se še enkrat z njim pogovori in sledi prvi korak posega, ki poteka v ležečem položaju in z uporabo anestezije v kapljicah.  Pri PRK metodi se v prvem koraku postopka na povsem neboleč način v celoti odstrani epitelij, ki ima funkcijo zaščite roženice. Ta postopek se imenuje luščenje. Vrhnja plast se lahko odstrani tudi z alkoholom ali lasersko. V drugem koraku postopka pa se izvaja odstranjevanje dioptrije z preoblikovanjem roženice. To počne excimer laser. Tudi ta postopek je povsem neboleč. S pomočjo nosilca, ki se ga postavi na veke, se preprečuje mežikanje in tudi laser ima sistem spremljanja očesa, tako da nehoteni gibi ne morejo vplivati na izvedbo operacije. Ves postopek traja pri kratkovidnosti nekaj sekund do pol minute ter pri zahtevnejši daljnovidnosti minuto do dve. Po končanem preoblikovanju roženice, se na njo nanese posebno zdravilo, ki ima funkcijo, da prepreči morebitno nepravilno zaraščanje epitelija. Sledi vstavitev zaščitne kontaktne leče, ki pomaga, da se roženica hitreje zaceli.

  Po posegu sledi ponovni pregled pacienta in postoperativna navodila ter zdravila v obliki kapljic, ki jih mora pacient sam aplicirati doma.

  Pacient ne more in ne sme s posega oditi domov sam. Vedno rabi spremstvo, saj še ne vidi popolnoma jasno. Naslednji dan sledi ponovna kontrola pri kirurgu ter strogo upoštevanje navodil še nekaj časa.  Stranski učinek laserske korekcije vida, ki je zelo pogost je suhost površine roženice. To je sicer prehodni pojav, ki traja največ 2-3 tedne. Zelo redko traja kakšen mesec po operaciji. Takrat je potrebno uporabljati kapljice tako imenovane umetne solze. Še en redkejši pojav je močnejša občutljivost na svetlobo in prisotnost avreole okrog vira svetlobe v mraku. Tudi ti dve motnji ne trajata dlje kot kakšen teden, dva po posegu. Izjemno redek stranski učinek PRK je blaga zameglitev roženice. Uspešno jo je mogoče zdraviti s kortikosteroidnimi kapljicami. Pri določenem nizkem odstotku se pojavi tudi vnetje roženice, kot imunološka reakcija organizma. V kolikor pa gre za bakterijsko vnetje, ki je še redkeje se ga uspešno premaga z ustreznimi odmerki antibiotikov.

  5-7 dni po PRK metodi traja okrevanje. Pacient lahko v tem času občuti nelagodje, solzne in pekoče oči ter povečano občutljivost na svetlobo.

  Klinične študije so pokazale, da je velika večina pacientov po opravljeni PRK laserski korekciji dioptrije, dosegla odlične rezultate. Se pa rezultati lahko razlikujejo, kot pri vsakem kirurškem posegu, ki vsebuje tudi kakšen odstotek tveganja. PRK metoda je vsekakor odlična rešitev za paciente, za katere LASIK metoda ni ustrezna. Je pa uspešnost obeh metod enaka.