Ali UV žarki vplivajo na kakovost vida?

Laserska korekcija dioptrije ponuja rešitev
Ali UV žarki vplivajo na kakovost vida?

Nenehno izpostavljanje UV žarkom, lahko ima škodljive posledice za oči in vid, na kratek ali dolgi rok. Negativne posledice ima tako naravna, kot tudi umetna sončna svetloba. V izogib temu si je vedno potrebno zaščititi oči. Kajti UV žarki poškodujejo roženico in lečo očesa.

Narava je sicer poskrbela za zaščito z veko, ki nam prekriva oko, vendar ker je koža veke tanka in narejena iz prav tako občutljivih tkiv, jo lahko UV žarki tudi poškodujejo.

Negativen vpliv UV žarkov se manifestira kot očesna mrena, starostna degeneracija makule, kožni rak v bližini očesa ter druge bolezni oči.

Nekatere težave z vidom lahko odpravimo z lasersko korekcijo dioptrije, druge pa je potrebno reševati z bolj kompleksnimi operativnimi posegi.

Škodljivi UV žarki se delijo na UVA in UVB skupino. UVA žarki škodujejo osrednjemu vidu in makuli, v središču mrežnice v zadnjem delu očesa. Roženica, leča, torej sprednji del očesa pa absorbira večino UVB žarkov, ki so za oko še bolj škodljivi kot UVA žarki.

UVA in UVB žarki lahko povzročijo naslednje posledice na očeh:

Degeneracijo rumene pege imenovano makularna degeneracija
To je obolenje očesa, ko zaradi izpostavljanja UV žarkom, pride do poškodbe na mrežnici. To se zgodi ob daljšem izpostavljanju žarkom.

Siva mrena
Pri tej bolezni gre za skaljenost naravne leče v očesu. Bolezen napreduje počasi, s postopnnim izgubljanjem ostrine vida. Sivo mreno je mogoče uspešno zdraviti z operacijo. S posegom se sivo mreno odstrani, naravno skaljeno lečo se nadomesti z umetno prozorno lečo. To je v svetu najpogostejša in najvarnejša operacija.

Pterigij
UV žarki povzročijo na očesu tudi benigno tvorbo veznice, ki se zarašča v roženico ali preko nje in tako vpliva na slabšanje vida. Pterigij se pogosteje pojavlja pri ljudeh v vročih in suhih podnebjih, kjer so bolj izpostavljeni soncu in vetru.

Rak kože okoli vek
Okoli vek se lahko pojavi tudi kožni rak, kot posledica dolgotrajne izpostavljenosti UV žarkom in neuporabe zaščite.

Opekline roženice
Do opeklin roženice pride, kadar so oči kratkoročno močno izpostavljene UVB žarkom. Do tega pride, če na plaži, med smučanjem nimamo ustrezno zaščitenih oči. Če pride do opeklin, je to zelo boleče stanje, ki se v skrajni stopnji lahko manifestira tudi kot začasna izguba vida.

Komu UV žarki najbolj škodijo?

UV žarki škodijo vsem, še posebej otrokom. Osebe, ki veliko časa preživijo na soncu, so tveganju za poškodbe oči, zaradi UV sevanja, še veliko bolj izpostavljene. To so smučarji, plezalci, plavalci in drugi športniki na prostem. Ogrožene so tudi osebe, ki uporabljajo solarij, imajo bolezen mrežnice, jemljejo zdravila, ki povečajo fotosenzitivnost oz. občutljivost na svetlobo kot so diuretiki, pomirjevala itd., so imele operacijo katarakte in imajo vstavljeno lečo brez UV zaščite.Kaj lahko storimo, da se zaščitimo pred UV žarki?

Kakovostna zaščitna očala, pokrivala, ki blokirajo UV žarke, so zelo pomembna za zaščito pred njimi. Kajti nevarnost pred UV žarki prihaja neposredno od sonca, kakor tudi iz tal z odbojem od snega, peska odbojem od vode ter drugih svetlih površin. Pomembno je, da so sončna očala nepoškodovana in blokirajo UVA in UVB sevanje. To moramo upoštevati tudi pri korekcijskih očalih ter kontaktnih lečah. Otroci in najstniki preživijo praviloma še več časa na soncu kot odrasli, zato moramo zanje še posebej poskrbeti.

Razvoj vseh naštetih bolezni oči lahko traja več let. Saj vsakič, ko na soncu ne uporabimo zaščit, s tem povečamo tveganje, za ta resna obolenja. Zato je še toliko bolj pomembno, da hodimo tudi na redne kontrole k očesnemu zdravniku, tako imenovanemu oftalmologu, ki nam lahko svetuje tudi lasersko korekcijo dioptrije ali kakšen bolj zapleten poseg.

V sončne dni z zaščito, brez skrbi!